Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Kolajen Nedir? Tipleri Faydaları Besinler

Kolajen Nedir? Kolajen, vücudun dış ve iç etkenlere karşı dayanıklılığını artırıp hücrelerin bir arada tutulmasını sağlayan, cilde ve vücuda esneklik veren en önemli proteinlerden biridir.

Kolajen Nedir? Tipleri Faydaları Besinler
Kolajen Nedir? Tipleri Faydaları Besinler Border

Kolajen Nedir? Kolajen, vücudun dış ve iç etkenlere karşı dayanıklılığını artırıp hücrelerin bir arada tutulmasını sağlayan, cilde ve vücuda esneklik veren en önemli proteinlerden biridir. Yaşlanma süreci, psikolojik ve çevresel etkenlerle birlikte vücutta bulunan kolajen azalır ve ardından da ciltte kırışıklıklar, sarkmalar, matlaşma ve kuruluk artmaya başlar. Kolajen, sağlıklı kemik ve kas dokusunda da önemli bir yere sahiptir.

Kollajen Tipleri Nelerdir?

Yapılan bilimsel araştırmalarda vücutta kolajenin 19 tipi tanımlanmıştır. Ancak en çok görülen kollajen çeşitleri tip 1, tip 2 ve tip 3, tip 4 ve tip 10’dur ve bu bu kollajen tipleri farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunur.

Tip 1 Kollajen

Vücutta en fazla bulunan kollajen tipidir. Tip 1 kollajen; organlar, bağlar, tendonlar ve ciltte bulunur, dokuları bir arada tutup cildi korur, cildin elastikiyetini sağlayıp yaraların iyileşmesini sağlar.

Tip 2 Kolajen

Tip 2 kolajen, hücresel olmayan kıkırdak matriksinde üretilir. Kıkırdak matriksi, kıkırdak içinde bulunan sıvı benzeri bir yapıdır ve bağ dokularındaki kıkırdak oluşumunda etkilidir. Dolayısıyla Tip 2 kolajen eklem sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Eklem ağrıları ve buna benzer çeşitli semptomların tedavisinde etkilidir.

Tip 3 Kolajen

Organları ve cildi oluşturan hücre dışı matriksin ana bileşeninden oluşur. Kalp, kan damarları ve kan dokusunu oluşturmada önemli bir destekleyicidir. Cildin sıkılığının korunması ve cilt esnekliğinde etkilidir. Organların, kasların ve arterlerin yapısını destekler. Damarlara elastikiyet verip kasları güçlendirir.

Tip 4 Kolajen

Sıvının cilde giriş ve çıkışında etkili olan tip 4 kolajen, sindirim ve solunum yüzeylerini oluşturur. Cildin derin katmanlarında yer alan tip 4 kolajen, yağ ve organları çevreleyen bazal zarın oluşumunda da etkilidir.

Tip 10 Kolajen

Kemik oluşumu ve eklem kıkırdaklarının gelişiminde etkili olan Tip 10 kolajen, eklem ağrıları ve eklem bölgelerindeki kırıklarda onarıcı bir etkisi vardır.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Sıkı ve Pürüzsüz Bir Cilt Yüzeyi

En bilinen faydası cildi sıkılaştırıp, kırışıklıkları olabildiği kadar azaltmasıdır. Cilt yapısını ve kasları bir arada tutar. Kolajenin üretimi artarsa yaşlanma belirtileri ortadan kalkar ve cilt daha pürüzsüz görünür.

İyileşen Dolaşım Sistemi

Kolajen, vücudun iç dokularında da iyileşmeye katkı sağlar. Damar esnekliğini artırır, doku yapısını güçlendirerek daha kaliteli bir dolaşım sistemi oluşturur. Bu da kardiyovasküler sistemde iyileşme sağlamaktadır.

Esnek Eklemler

Kolajen, cilt sağlığının yanında eklemler için de önemli bir etkendir. Eklemleri daha esnek hale getirir, eklem rahatsızlığı yaşayan kişilerde eklem mobilitesi açısından faydalıdır.

Gür ve Sağlıklı Saçlar

Yaşlanma ile birlikte dış etkenlerle birlikte saç telleri zayıflaşır, parlaklığını kaybetmeye başlar. Bunun sonucunda da saçlarda kopma ve dökülmeler görülür. Saç dökülmemesi için kolajen takviyesinin faydası bilinmektedir. Kolajen; saç tellerini uyarıp kalınlaştırır, daha gür ve sağlıklı saç görünümü sağlar.

Hızlı İyileşme Süreci

Kolajenin yaraların iyileşme hızında da olumlu bir etkisi vardır. Yapılan araştırmalarda, yaşlanmayla birlikte vücutta yaraların iyileşme sürecinin yavaşladığı, bunda da kolajen kaybının etkili olduğu görülmüştür. Vücuda alınan kolajen takviyesi ile yaraların iyileşme süreci de hızlanmaktadır.

 

Düzenli Sindirim Sistemi

Kolajenin, cilt sağlığının yanında sindirim sisteminde de onarıcı bir etkisi vardır. Kolajende yapısında bulunan glisin, mide asidi üretimini destekleyerek sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Azalan Selülitler

Kolajen takviyesi, özellikle bayanların büyük sıkıntılar yaşadığı selülit probleminin çözümünde de etkilidir. Kolajen, cilt yüzeyinin hemen altında bulunan bağ dokusunu toparlar, böylece selülitin azaltılmasına yardımcı olur.

Kolajen Kaybına Yol Açan Faktörler Nelerdir?

  • Çevre kirliliği
  • Alkol tüketimi
  • Sigara
  • Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma
  • Sağlıksız beslenme
  • Uyku düzensizliği
  • Aşırı şeker tüketimi
  • Kan şekerinin ani yükselişi
  • Paketlenmiş, rafine gıdalar

Kolajen İçeren Besinler

Et ve Kemik Suyu

Et ve kemiklerin kaynatılıp suyunun tüketilmesi sağlık için çok faydalıdır. Tip 1 ve tip 2 kolajen içeren et ve kemik suyu, eklem fonksiyonlarını destekler. Özellikle eklem rahatsızlıkları yaşayan kişiler, kemik suyu ile vücutlarındaki kolajen miktarlarını artırabilir.

Yeşil Sebzeler

Bol miktarda vitamin ve lif içermesi nedeniyle tüketimi önemli olan yeşil sebzeler, yüksek miktarda kolajen de içermektedir. Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda vücuttaki prokollajen miktarını artıran klorofil bulunur. Bu da vücudu zararlı UV ışınlarına karşı korur.

Sarımsak

Sarımsağın içerisinde yüksek miktarda kükürt bulunur. Kükürt de kolajen üretimini tetiklemektedir. Sarımsak bunun yanında içeriğindeki taurin ve yağ asitleri ile hasarlı eklemleri onarmaya yardımcı olur.

Yumurta Beyazı

Yumurtanın beyazı da kolajen, yüksek miktarda amino asit ve kükürt içerir. Kükürt, kolajenin düşmanı olan toksinleri vücuttan atar.

Avokado ve Avokado Yağı

Avokado, vücuttaki kolajenin parçalanmasını engelleyen E vitamini açısından oldukça zengindir. Avokado tüketimi, yaşlanma etkilerini önlemeye faydalıdır.

Soya Ürünleri

Soya ürünleri, jenistein denilen bir bileşiği içerir. Güçlü bir antioksidan olan soya ürünleri, cilt hücrelerine zarar verecek serbest radikallere karşı cildi korur ve sıkılaştırır.

Kırmızı Meyve ve Sebzeler

Kırmızı meyve ve sebzeler, UV ışığının cilde verdiği zararın önlenmesinde faydalıdır. Kırmızı meyve ve sebzeler, kolajenin parçalanmasını engelleyerek UV ışığının neden olduğu etkiyi azaltır. Elma, böğürtlen, ahududu, vişne ve çilek gibi meyveler kolajen üretimini artırır.

Fasulyeler

Fasulye, vücutta hyaluronic asiti ürettirerek yaşlanmanın etkisini azaltır. Hyaluronic asit, cildin nem dengesini ayarlayarak cildi nemli ve pürüzsüz bir görüntüye kavuşturur, hücrelerin yenilenmesini sağlar.

Kolajen uygulamaları, kolajen tedavileri, kolajen tedavisi nasıl yapılır gibi konularda bilgi almak için Mersin’de Uzman Dr. Ayşegül Güney Dermatoloji Kliniği’ne başvurabilir ve aysegulguney.com.tr/iletisim sitesinden bilgi alabilirsiniz.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Cildiye Uzmanı (Dermatolog)

Cildiye Uzmanı (Dermatolog)

Mersin' de Dermatoloji Uzmanı olarak kendi kliniğimde hizmet vermekteyim.

Detaylar
Yazın Yatmadan Önce Cilt Bakımı Nasıl Olmalı

Yazın Yatmadan Önce Cilt Bakımı Nasıl Olmalı

Mersin’de deri hastalıkları, deri tümörleri, alerjik deri hastalıkları ve kozmetik dermatoloji alanında hizmet veren Dermatolog Uzm. Dr. Ayşegül Güney, sizin için yazın uyku öncesi yapılması gereken cilt bakımını kaleme aldı.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.