Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vücuttaki istenmeyen tüyler, hem kadınlar hem de erkekler için estetik bir sorun olmakla birlikte, sağlık açısından da önemli bir yere sahiptir.

Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler Border

Epilasyon Nedir?

Vücuttaki istenmeyen tüyler, hem kadınlar hem de erkekler için estetik bir sorun olmakla birlikte, sağlık açısından da önemli bir yere sahiptir. Kadınlarda kasık ve bacaklarda sık rastlanan, erkeklerde sıklıkla sakal bölgesinde görülen kıl dönmesi ve batıklar hem estetik hem de sağlık açısından sıkıntı yaratabiliyor. Ayrıca kalıtımsal, hormonal veya kullanılan çeşitli ilaçlardan kaynaklanabilen aşırı tüylenmeler de bu problemi yaşayan kişiler açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için günümüzde kullanılan ağda, jilet, ip, cımbız ve kimyasal tüy dökücüler gibi yöntemler kalıcı sonuç oluşturmuyor. Buna karşın lazer uygulaması ile istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmak mümkün.

Lazer epilasyonda amaç, kılı üreten kök hücrelerinin fonksiyonunu bozmaktır. Melanin olarak adlandırılan, kılın yapısında bulunan siyah boya maddesi tarafından, lazer ışınının emilmesi ile oluşan ani yüksek ısı enerjisi, kılı üreten kök hücrelerini hasara uğratır. Siyah kıllar yani melanin maddesini fazlaca içeren kıllar epilasyondan daha fazla etkilenirken, gri ve beyaz kıllarda etkinlik yok denecek kadar düşük olur. Diode, Alexandrite, nd:yag ve mix atım teknolojisi lazerler epilasyon amaçlı kullanılan lazer sistemleridir. Her biri farklı durumlarda yani kişinin deri rengi, kıl tipi, uygulanacak bölgeye göre tercih edilebilmektedir. En iyi lazer sistemi diye bir kavram yoktur. Hepsinin yerine göre kullanımı, iyi sonuçların elde edilmesini sağlar. Son dönemde mix atım teknolojisi ile çalışan lazerler ile daha etkin ve güvenli uygulamalar yapılabilmektedir. Mix atım teknolojisi ile çalışan lazerler yüz bölgesi kıllanmasında ve ince tüylerde diğer lazer sistemlerine göre daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Vücudumuzda kıllar büyüme (anagen), dinlenme (katagen), dökülme (telogen) evresindedirler. Eğer kıl büyüme evresindeyken lazer uygulanırsa o kıl kalıcı olarak yok edilebilir. Her kişide ve farklı vücut bölgelerinde, büyüme evresindeki kıl oranı farklıdır. Bu nedenle lazer başarı oranı kişiden kişiye, uygulama bölgesine göre farklılık gösterir. Seanslar, kılların yerleştiği yere ve kişinin genetik özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 ay ara ile yapılır. Yaklaşık %80 kıllarda azalma görülür.

Lazer epilasyon öncesinde mutlaka uzman doktor ile görüşme yapılmalıdır. Bu görüşmede uygulamanın yapılacağı bölgedeki kıl yapısı, rengi ve cilt değerlendirilir. Lazere uygunluk ve olası sonuçlar üzerine konuşulur. Görüşmede, uygulama yapılacak kişinin kullandığı ilaçlar, tıbbi geçmişi, beklentisi değerlendirilir. Görüşme sonucunda, lazer epilasyon için uygun lazer tipi ve uygun dozu doktor tarafından belirlenir. Lazer epilasyon öncesi doktorlar uygun gördükleri kişilere test uygulaması yaparak lazer epilasyonun cilt ve kıllar üzerindeki etkisini test eder.

Lazer epilasyon işleminin başarısı nelere bağlıdır?

Kıl rengi:

Lazer epilasyon uygulamalarında kalın kıllarda etkinlik fazla olur. Bu sebeple kıl ne kadar koyu ise lazer epilasyon o kadar başarılı olur. İnce tüylerde ise etkinlik çok az olur ya da hiç olmaz.

Cilt rengi:

Uygulama yapılacak kişinin cilt renginin açık olması, uygulamada avantaj sağlar. Çünkü açık cilt tiplerinde doz artışı daha rahat yapılabilir. Lazer dozu ne kadar yüksek olursa başarı o kadar artar. 

Cihaz seçimi:

Başarılı bir lazer epilasyon uygulaması için doğru cihazın, doğru doz seçimi çok önemlidir.

Epilasyonun uygulanacağı bölge:

Epilasyonda en zor bölgelerden biri yüz bölgesidir. Yüz bölgesi için Nd-Yag ve diode lazerler en ideal seçimlerdir. Alexandrite lazer yüz bölgesinde tercih edilmemelidir. Koltuk altı, genital ve alt bacak bölgesi lazer epilasyona en iyi cevap alınan bölgelerdir.

Cinsiyet:

Kadınlar lazer epilasyon için daha avantajlıdır.

Lazer epilasyon öncesi nelere dikkat etmelidir?

Lazer epilasyondan en az bir ay öncesine kadar, kılları kökünden alan ağda, epilatör, cımbız, iple alma işlemleri yapılmamalıdır. Lazer ışınının etki edebilmesi için kıl boyunca ilerleyip kıl köküne kadar uzanması gerekmektedir. Esmerleşmiş tende doz ayarı yapılmalıdır. Lazer epilasyon öncesinde kullanılan ilaçlar ve özellikle deri hastalıkları olmak üzere bilinen tüm hastalıklar doktora bildirilmelidir. Ayrıca son 6 ay içinde sivilce tedavisi görülmüş ise mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

Lazer epilasyon için ne gibi hazırlıklar yapılmaktadır?

Lazer epilasyon işleminden önce ıslak bir mendil ile bölge deodorant ve diğer kozmetiklerden temizlenir. Bölgedeki kıllar tıraş makinesi ile kısaltılır. İlk seanstan sonraki seanslarda vakit kaybını önlemek için kişi kısaltma işlemini 3 gün önceden de gerçekleştirebilir. Lazer epilasyon seansında ağrı genelde minimaldir. Fakat çok ağrı duyan kişilerde işlemden yaklaşık 1 saat önce lokal anestezik krem uygulaması yapılabilir.

Lazerle epilasyon uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Lazer cihazında üretilen lazer ışınları, bir el aleti ile cilde uygulanır. Lazer epilasyon işlemini yapan ve yaptıran kişiler, işlem sırasında mutlaka koruyucu gözlük takmalıdır. Cilde uygulanan ışınlar kılın yapısında bulunan ve siyah rengi veren melanin ismindeki boya maddesi tarafından tutulur. Tutulan ışık enerjisi, kılda ısı enerjisine dönüşür. Kıl köküne iletilen ısı, milisaniyelik bir sürede kıl kökünü tahrip eder. Bu anda hafif bir iğne batmasına benzer bir his duyulur ve kızarıklık gözlenir. Bu belirtiler kılların etkilendiğini gösterir. İşlem sırasında cihaz yoluyla sağlanan hava veya kontakt soğutma ile acı ve yan etkiler azaltılır.

Lazer epilasyon sonrası:

Lazer epilasyon sonrası, 15–20 dakika aralıklarla bölgeyi buz uygulamasıyla ya da hava ile soğutmak cildi rahatlatır, kızarıklık ve şişlikleri azaltır ya da tamamen kaybeder. İşlem sonrası bölgeyi nemlendiricilerle nemlendirmek, yine cildin toparlanmasını sağlar. Lazer epilasyon sonrasında ilk 24 saat çok sıcak su uygulanmamalıdır. Epilasyonun uygulandığı bölgeyi terletici ağır sporlar yapılmamalıdır. Uygulama sonrası 15 gün boyunca bronzlaşmak amacı ile güneşlenmemeli ve solaryuma girilmemelidir. Lazer epilasyon, cildin yüz gibi açıkta kalan bölgelerine uygulanmışsa mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Sık Sık Botoks Yaptırmak Zararlı Mı ?

Sık Sık Botoks Yaptırmak Zararlı Mı ?

Botoks, genellikle yüzdeki kırışıklıkları gidermek için Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir toksindir.

Detaylar
Mersin Dermatoloji Uzmanı

Mersin Dermatoloji Uzmanı

Halk dilinde cildiye olarak bilinen dermatoloji uzmanı tüm cilt hastalıklarının tanı ve tedavisine yönelik hizmetler verir.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.