Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Kurban Bayramında Orf Hastalığına Dikkat!

Kurban kesimi için sayılı günler kalmışken vatandaşlar kurbanlarını pazarlardan büyük oranda aldı. Bu süreçte dikkat edilmemesi durumunda hayvanlardan bulaşan viral bir deri hastalığı ile karşılaşabilirler.

Kurban Bayramında Orf Hastalığına Dikkat!
Kurban Bayramında Orf Hastalığına Dikkat! Border

Mersin cildiye doktorlarından Uzm. Dr. Ayşegül Güney, normal zamanlarda hayvancılık yapan kişilerde ve kasaplarda görülen Orf hastalığının kurban kesecek kişilerde görülebileceği uyarısında bulundu. İşte Orf hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler… Orf hastalığı hayvanların burun delikleri, ağız içi ve dudak gibi kılsız bölgelerinde sert nodüller veya su kabarcığı şeklinde görülür ve bu virüs el parmakları, bilekler, ön kollar ve yüze buluşabilmektedir. Hastalık hayvanın eti, derisi veya yününden insanlarda bulunan küçük sıyrıklar ve kesimde kullanılan bıçaklardan yaralanma ile bulaşabilmektedir. Bulaştıktan sonra takriben 1 hafta içerisinde virüsün bulaştığı yerde yaralar oluşur. 6 evreli olan bu hastalık esnasında yara en büyük halini 4-6 haftalık süreçte alır. Küçük bir sivilce olarak başlayıp ortası çökük, kırmızı mor renkli, sert hedef tarzı bir nodül halini alır. İyileşirken ise üzerinde ince bir kabuk oluşur. Hastalık sürecinde yara yerinde ağrı, kaşıntı ve bölgesel lenf düğümlerinde şişmeler görülebilir.

Orf Hastalığı Et Yemekle Bulaşmaz!

Hastalık ilk görüldüğünde insanlar çok da ehemmiyet göstermeyebilirler. Hatta bazen çıban zannedilerek boşaltılmaya çalışılır. Bu da el üzerindeki bakteriyel enfeksiyonların artmasına neden olabilmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için zaman kaybetmeden bir cildiye uzmanına başvurmak gerekir. Bu hastalık, kurban eti yemekle ve insandan insana bulaşmaz.

 

Teşhis, Cildiye Uzmanlarınca Konulabilir

Hastalığa klinik teşhis dermatologlar tarafından konulabilir. El, kol ve yüz gibi temas noktalarında tek bir yara olması durumunda keçi, koyun ve koç gibi hayvanlarla teması olup olmadığı, kelle temizleyip temizlemediği sorulur. Daha şüpheli bir durum varsa şarbonla ayırıcı teşhis için laboratuvar yöntemlerine başvurulmalıdır. Tedavinin başarılı olması için ise yaranın kuru tutulması ve temiz bir şekilde bakımının yapılması önemlidir. Orf hastalığı, 6-8 haftada kendiliğinden iz bırakmadan iyileşebilir. Nadir durumlarda enfeksiyonlar oluşur ve o zaman da antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulur.

Kurban Alırken Dikkat!

Orf hastalığından korunmak için hayvanların veteriner kontrolünde aşılanması gerekmektedir. Kurbanlık koyun, keçi veya koç alırken ağız ve burun mukozası, kasık bölgeleri dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Bu bölgelerde sert nodüller ve su kabarcığı şeklinde döküntüler bulunuyorsa alınmamalıdır. Alınması veya alındıktan sonra fark edilmesi durumunda ise kesim veya baş bölgesinin temizliği sırasında mutlaka gözeneksiz koruyucu eldivenler tercih edilmelidir. Temas halinde ise temas edilen bölgeler bol sabunlu su ile temizlenmelidir.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Nükleofil DNA Işıltısı

Nükleofil DNA Işıltısı

Nucleofill DNA ışıltısı, doğal polünükleotitler içeren yeni jenerasyon mezoterapi uygulamasıdır.

Detaylar
Mersin Saç Dökülmesi Tedavisi

Mersin Saç Dökülmesi Tedavisi

Saç dökülmesi, genetik, stres, mevsimsel geçişler ve çeşitli hastalıklar nedeniyle meydana gelebilmektedir.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin info@aysegulguney.com.tr Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.