Saçın sosyal ve psikolojik önemi biyolojik öneminden çoktur. Cinsiyet, yaş, statü, değerler ve grup üyeliği gibi pek çok farklı sosyal özelliği işaret edebilir.
Saçın sosyal ve psikolojik önemi biyolojik öneminden çoktur. Cinsiyet, yaş, statü, değerler ve grup üyeliği gibi pek çok farklı sosyal özelliği işaret edebilir. Ruhsal açıdan ise beden imajının temel parçalarındandır. Beden imajı, bireyin kendi dış görünüşü ile ilişkili algıları, düşünceleri, hisleri ve davranışlarının tümünü tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Saç bireyselliği yansıtan fiziksel bir özelliktir ve çekici olma hissinin temelinde yer alır. Aslında bireyin fiziksel görünüşünü değiştirmede kolayca kullanılan beden parçası olarak saç eşsizdir. Kısa bir zaman diliminde istenilen görsel imajı yaratmak için boyanabilir, kesilebilir, kıvırcık yapılabilir ve/veya yeniden şekillendirilebilir. Aksine diğer değişimlerde belli bir zaman (kilo kaybetmek, kas geliştirmek vs), yapay süsler (kıyafet, takı vs) veya cerrahi müdahaleler (yüz germe vs.) gerekir.
Saç hastalıkları polikliniklerine başvuran hastalarda, onların "zor" veya "sorunlu" olarak tanımlanmalarına neden olan biyopsikososyal bozukluklar oldukça sıktır. Saç hastalıkları ile ilişkili ruhsal sorunların tanımlanmasında dermatologların ve psikiyatristlerin bakış açıları her zaman uyuşmasa da sıklıkla ortak çalışırlar. Çünkü saç hastalıkları ya primer olarak psikiyatrik bozukluklara bağlı olarak gelişirler yada depresyon, anksiyete, sosyal izolasyon gibi ciddi ruhsal ve sosyal sorunlara neden olurlar. Saç hastalığı olan bireylerin tedavilerinin başarısı iki disiplinin ortak çalışabilmelerine bağlıdır. Saç kaybı yakınması olan hastaların ilk olarak dermatoloji polikliklerine başvurdukları düşünüldüğünde, saç hastalıkları ve ruhsal sorunlar arasındaki nedensel ve/veya sonuçsal ilişki hakkında klinisyenlerin farkındalıklarının ne denli önemli olduğu ortaya çıkar.
Yazar : Emine Çığıl Fettahoğlu
Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.
Tinea Pedis (ayak mantarı); ayakların Dermatofit denilen mantarlarla oluşan yüzeyel enfeksiyonudur. Genellikle ergenlik sonrasında, sıklıkla erkeklerde rastlanan bir hastalıktır.
DetaylarMelasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir.
Detaylar0 324 331 02 03 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin info@aysegulguney.com.tr Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00