Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Sonbahar Mevsimi ve Alerjik Hastalıklar

Sonbahar mevsimi ile birlikte yapraklar düşmeye, sıcak hava da yerini yağmurlu ve daha soğuk hava şartlarına bırakmaya başladı.

Sonbahar Mevsimi ve Alerjik Hastalıklar
Sonbahar Mevsimi ve Alerjik Hastalıklar Border

Değişen hava sıcaklıkları ve rüzgârlı havalarla birlikte çeşitli alerjik rahatsızlıklar da görülmeye başladı. Bu dönemde, yağışlar ve çeşitli atmosferik hareketlerle birlikte çok uzak bölgelerden gelen polenler (alerjenler), mantar sporlarına bağlı alerjiler yoğun olarak görülüyor. Dermatolog Uzm. Dr. Ayşegül Güney, bugün sonbahar mevsiminde karşılaşılabilecek alerjik rahatsızlıklar konusunu kaleme aldı. İşte sonbaharda ortaya çıkabilecek alerjik rahatsızlıklar ve yapılması gerekenler… Rüzgârlar yardımıyla çok uzak bölgelerden gelip yağmurlarla toprağa düşen polenler, yürüyüşler veya rüzgârlar vasıtasıyla havaya karışıp solunum yoluyla vücuda alındığında çeşitli semptomlara neden olabiliyor.

Özellikle bu mevsimde ortaya çıkan rutubet, küf mantarlarının üremesi için uygun bir ortam sağlayabiliyor. Bu mantarlara, bahçe işlerinde uğraşırken, yürüyüş veya spor yapabilirken maruz kalabilirsiniz.

Artan rutubet, sadece dış ortamlarda değil evlerimiz gibi iç ortamlarda da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu rutubet sonrası yaşam alanlarında akar (mite) ve küf görülebilir ve bunun sonunda da bu alerjenlerden kaynaklanan sağlık sorunları ile karşılaşılabilir.

Sonbaharda Yaşanan Alerjik Sorunlar

Alerjik Rinit

Polenler ve mantar sporlarına bağlı alerjenler nedeniyle burun tıkanıklığı, hapşırık, kaşıntı, gözlerde kızarıklık görülebilir. Bu tür durumlara, virüslere bağlı soğuk algınlıklarını da katkı sunar. Dolayısıyla bu durumda hastalığın soğuk algınlığı mı yoksa alerjenlerden kaynaklı bir hastalık mı olduğunun ayrımının yapılması gerekir.

Astım

Astımı bulunan kişiler de sonbaharda dikkatli olmalıdır. Astım hastalarının polen ve küf mantarlarına maruz kalması hastalığın etkisini artırabilir. Özellikle de küf mantarlarına alerjisi olan astımlı hastaların ayrı bir dikkat etmesi lazımdır. Çünkü astım hastalarında küf mantarı alerjisi etkili olduğunda tedavi daha zor yapılabilmektedir.

 

 

Soğuk Algınlığı Mı, Alerjik Rinit Mi?

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte virüslere bağlı enfeksiyonlar da artar. Soğuk algınlığı şikâyetleri, alerjik nezle ile benzerlik gösterebilir. Çoğu zaman alerjik nezle bulguları soğuk algınlığı olarak algılanıp önemsenmeyebilir. Bu hastalıkların tedavisi farklı olduğu için tanıların iyi konulması gerekmektedir.

Alerjik Hastalıklardan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Polen ya da küf mantarlarına karşı alerjisi olan kişilerin dışarıda yapacakları aktiviteleri iyi planlamaları şarttır. Özellikle sabah saatlerinde ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkılmamalı, sportif faaliyetlerini kapalı alanlarda yapmaları önemlidir. Bunun yanında polen veya mantar sporlarının yaşam alanlarına girmesi de önlenmelidir. Bunun için pencereler kapalı tutulmalı, dışardan gelindiğinde ise elbiseler değiştirilip duş alınarak üzerimize yapışan alerjenler uzaklaştırılmalıdır.

Özellikle de bu tür alerjenler ormanlık alanlarda çok bulunduğu için ormandaki faaliyetlerden uzak durmak gerekir.

Yaşam alanları akarların (mite) yaşayamayacağı şekilde düzenlenmeli, evlerdeki rutubet önlenmeli, mutfak ve banyo gibi küf mantarının daha çok görülebileceği alanların temizliğine dikkat edilmelidir. Evlerdeki havalandırma sistemlerinin bakımı ve temizliği mutlaka yaptırılmalıdır.

Mersin’de Alerjik Hastalıkların Tedavisi Ayşegül Güney Dermatoloji Kliniğinde

Ayşegül Güney Dermatoloji Kliniği, geçiş mevsimi olarak da bilinen sonbahar mevsiminde yaşanabilecek alerjik hastalıkların tanı ve tedavisinde hizmetinizde. Alerjik rinit, astım, soğuk algınlığı ve daha birçok alerjik hastalığın tedavisinde Ayşegül Güney Dermatoloji Kliniği yanınızda.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Makyaj Sonrası Yüzü Doğru Temizlemenin 10 Yolu

Makyaj Sonrası Yüzü Doğru Temizlemenin 10 Yolu

Her gün yapılan makyaj nedeniyle cildimiz zarar görebiliyor. Bu nedenle her gün yatmadan önce yüzdeki makyaj malzemelerinin temizlenmesi gerekiyor.

Detaylar
Yaşlanmayı Saklayamadığınız Bu İki Bölgeye Dikkat!

Yaşlanmayı Saklayamadığınız Bu İki Bölgeye Dikkat!

Yaşın ilerlemesi ve çevresel faktörler nedeniyle cildimiz her geçen gün yaşlanır ve bunun sonucunda sarkma ve kırışıklıklar oluşur.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.