Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Yara İzi Tedavisi

Kişilerin yaşamış olduğu travmalar, ameliyatlar, geçirilen kazalar sonrasında oluşan yaralanma, yanıklar, bazı deri enfeksiyonları ve kesikler vücutta skar adı verilen yara izi oluşumuna neden olmaktadır.

Yara İzi Tedavisi
Yara İzi Tedavisi Border

Cildin üst katmanında kötü bir görüntü bırakan bu yaralar kişileri psikolojik açıdan etkilemektedir. Travma sonrası yara oluşmadan önceki ilk müdahale iz kalmaması için çok önemlidir. Yaranın derinliği ve büyüklüğü oluşan travmanın etkisi ile doğru orantılıdır. Yara izi için uygulanan tedaviler yara izi görünümünün en aza indirilmesini sağlar.

Yara izi nedir?

Cildin üst tabakasının çeşitli nedenlerle yok olmasıdır. Yara izleri özellikle görünür bölgelerde ise kişiyi oldukça etkileyen bir problemdir. Yara izi düşme, travma, cerrahi müdahale, yanma, kesme gibi nedenlere bağlı meydana gelir. Yapılan cerrahi operasyonlarda mutlaka yara izi kalır ancak bu izler kapatılmaya veya en aza indirilmeye çalışılır. Yara izleri tamamen yok edilemez sadece görünürlüğü azaltılır.

Yara izlerinin neden olduğu sorunlar nelerdir?

Yara izlerinin çoğu zamanla kendiliğinden yok olur ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Yara izinin nasıl değiştiği, konumuna, boyutuna ve türüne bağlı değişmektedir. Yara izleri zamanla silikleşerek görünürlüğü azalır ama tamamen yok olmaz. Kimi yara izleri aylar veya yıllar sonra ağrı ve kaşıntı yaparak sorun yaratabilir.

Hangi yaraların izi kalır?

Yara izlerinden birçoğu tedavi gerektirmeden zamanla kendiliğinden kaybolsa da bir kısmı kalıcı olabilmektedir. Yaş alımıyla birlikte cilt sıkılığını kaybettiği için sivilce nedeni ile oluşan yara izleri daha belirgin hal alır.

 

Yara izi nasıl geçer?

Kaza ve travma sonrasında yüz ve kollarda oluşan yaraları malesef tamamen geçirmek mümkün olmasa da azaltmak mümkündür. Bazı derin yara izlerinde cerrahi müdahale yapılarak yaranın genişliği, kalınlığı azaltılmaya çalışılır.

Yara izinin erken döneminde silikon yapraklar aracılığı ile yara izinin üzerine baskı uygulayarak yaranın kabarması ve daha düzgün iyileşmesi sağlanır. Yalnızca erken dönemde etkili olan bu yöntemin dışında bir takım iz kremleri de kullanılabilir.

Oturmuş yara izlerinde lazer tedavisi etkili olur. Lazer sayesinde birkaç seans sonrasında yara izi görünümü azaltılabilir. Bazı yara izlerini de PRP tedavisi uygulayarak da geçirmek mümkündür. Eğer iz çökük vaziyette ise yaranın altına yağ enjeksiyonu yapılabilir.

Kişiyi psikolojik açıdan olumsuz etkileyen yara izlerinde ayrıca dermabrazyon peeling denilen işlemlerin kullanılması da etkili olabilir. Yanıklar da iyileşirken büyük oranda yara izi yapar ve akut dönemde tedavi edilmesi gerekir. Uygulanacak olan tedavi yanığın derecesine göre belirlenir.

Yara İzi Tedavisinde En Fazla Kullanılan Yöntemler

Yara izi tedavisinde genellikle lazer ve zımpara işlemleri yani mekanik olarak iz olan bölgeyi aşındırma şeklinde tedaviler uygulanır. Bunun yanı sıra kişinin kendi kanından elde edilen PRP (Platelet rich plasma) uygulaması ile yara izi tedavi edilir. Akut dönemde silikon ve iz kremleri işe yarayabilir. Ancak cerrahi müdahale yara izi tedavisi için her zaman çözüm olmayabilir. Yalnızca bazı geniş izlerde yara izini daraltmak mümkündür.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk!

Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk!

Corona virüs salgını nedeniyle maske takmanın zorunlu hale getirilmesi olası cilt hastalığı risklerini de beraberinde getirdi.

Detaylar
Sedef Nedir?

Sedef Nedir?

Psoriasis, Yunanca kaşınmak anlamına gelir. Psoriasis kalıcı bir hastalıktır. Sedef hastalığında kırmızı ve üzerinde sedefimsi beyaz pullar bulunan yaralar, özellikle kafa derisi, diz ve dirseklerde ortaya çıkar.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin info@aysegulguney.com.tr Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.