Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Covid Aşısı Dolgu Alerjisine Neden Olur Mu?

Covid-19 salgınına karşı Çin’den getirilen 3 milyon doz aşının inceleme süreci devam ediyor. Öncelikle sağlık çalışanlarına yapılması planlanan aşı ile ilgili olarak kamuoyunda büyük bir tereddüt yaşanıyor.

Covid Aşısı Dolgu Alerjisine Neden Olur Mu?
Covid Aşısı Dolgu Alerjisine Neden Olur Mu? Border

Covid-19 salgınına karşı Çin’den getirilen 3 milyon doz aşının inceleme süreci devam ediyor. Öncelikle sağlık çalışanlarına yapılması planlanan aşı ile ilgili olarak kamuoyunda büyük bir tereddüt yaşanıyor. Çalışmalar aşının yan etkilerine yoğunlaşırken, aşının estetik amacıyla yapılan dolgulara yönelik yan etkisinin olup olmadığı tartışılıyor.

Bilindiği üzere aşılar bağışıklığı güçlendirerek vücudun mikroplara karşı direncini artırır. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa vücudun mikroplarla savaşı da o kadar başarılı olur. Ancak hashimato, lupus ve romatoidartrit gibi kendi vücut hücrelerine saldıran otoimmün hastalıklarda bağışıklık sisteminin fazlaca aktive olması gibi bir durumda vücudun farklı bölgelerinde de reaksiyon görülebilir. Örneğin grip aşıları, zehirlenmeler, böcek sokmaları gibi farklı durumlarda bağışıklık sisteminin fazlaca aktive olması nedeniyle vücudun başka bölgelerinde de şişmeler yaşanabiliyor. Bu şişmeler nadir olarak görülse de bazı durumlarda dolguların yapıldığı bölgelerde de yaşanabilmektedir. Bu tür bir durumda hemen paniğe kapılmamak gerekiyor. Bu tür bir yan etki hafif olarak adlandırılır ve çoğu zaman da tedaviye gerek kalmaz. Otoimmün türü hastalığı bulunanlar, hastalıkları kontrol altındaysa, aktif değilse rahatlıkla dolgu yaptırabilir.

 

Covid-19(Korona) Aşısı ve Dolgu Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • ABD Gıda İlaç Dairesi (FDA), Moderna koronavirüs mRNA aşısının, Faz3 çalışmasına katılan 15.400 kişiden sadece 3’ünde yan etki olarak dolgu bölgesinde şişlik geliştiğini açıkladı.
  • Yan etki gelişen hastalardan ikisinde 6 ay önce yanak dolgusu, birine ise aşılamadan 2 gün sonra dudak dolgusu uygulanmıştı. Dudak dolgusuna bağlı şişliğin ise aşı ile ilişkili olmayacağı düşünülüyor.
  • Bu reaksiyonlar ise aşı yapıldığında bağışıklık sisteminin uyarılması ile yangısal (iltihabi) reaksiyonun artması ve dolgu maddeleri de dahil yabancı maddelere karşı bazı kişilerde iltihabi tepki görülmesidir.
  • Gecikmiş dolgu reaksiyonu adı verilen bu tepki; antihistamin, steroid, farklı yangı çözücü ilaçlar veya dolgu malzemesinin bir kısmını çözmek için enzim uygulamaları ile tedavi edilebilir.
  • Türkiye’de uygulanmaya başlanacak Covid-19 aşısı Çin menşeili Sinovac şirketinin İNAKTİF aşısının dolgu veya botolinum toksin gibi diğer kozmetik işlemler ile ilgili herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.
  • Kozmetik işlem yaptırmış olmak ise aşı olmaya engel değildir.

Verilen tüm bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup muhakakkak doktorunuza danışınız.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Maske Nedeniyle Oluşan Cilt Problemleri Nasıl Önlenir?

Maske Nedeniyle Oluşan Cilt Problemleri Nasıl Önlenir?

Dermatolog Uzman Dr. Ayşegül Güney, özellikle sıcak havalarda maske kullanımının cilt problemlerine neden olabileceğini, alınacak küçük önlemlerle bu riskin ortadan kaldırılabileceği uyarısında bulundu.

Detaylar
Botoks Yaptırmaya Hangi Yaşta Başlamalıyım ?

Botoks Yaptırmaya Hangi Yaşta Başlamalıyım ?

Botoks, hem kadınların hem de erkeklerin kırışıklıkların oluşmasını engellemek veya kırışıkları gidermek için uyguladığı en etkili yöntemlerden biridir.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.