Corona virüs salgını nedeniyle maske takmanın zorunlu hale getirilmesi olası cilt hastalığı risklerini de beraberinde getirdi.
Corona virüs salgını nedeniyle maske takmanın zorunlu hale getirilmesi olası cilt hastalığı risklerini de beraberinde getirdi. Mersin’de deri hastalıkları, deri tümörleri, alerjik deri hastalıkları ve kozmetik dermatoloji alanında hizmet veren Dermatoloji Uzmanı (Dermatolog) Uzm. Dr. Ayşegül Güney, maske nedeniyle oluşabilecek cilt problemlerini sıralayarak, öneriler ve uyarılarda bulundu. İşte maske nedeniyle karşılaşılabilecek sorunlar ve yapılması gerekenler…
Yaz mevsiminde maske ve sıcak havanın da etkisiyle yüzde oluşan terleme ve buna bağlı nem artışı, yağlanmada artış gibi sorunlar ciltteki gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Bu da komedon oluşumunu arttırarak akne (sivilce )oluşumunu tetikler.
Nemlenen maskenizi her gün mutlaka değiştirin. Eve geldiğinizde yüzünüzü cildinize uygun temizleyici ile yıkayın. Haftada bir yapacağınız peeling ile cildinizdeki ölü deri hücrelerini ve gözenekleri temizleyerek sivilce oluşumunu önlemiş olursunuz.
Maske nedeniyle yüzünüzde sıcaklık artar ve bu durum halk arasında ‘gül hastalığı’ olarak bilinen rozasea hastalığını tetikleyebilir. Bu hastalık durumunda yüzde yaygın kızarıklıklar, damarlanma artışı ve sivilcelenmeler oluşabilir.
Mümkün olduğunca sıcak saatlerde dışarı çıkmayarak serin yerlerde zaman geçirin. Maske takmanın zorunlu olduğu ortamlara girmeyin. Acı baharatlı gıdalar ve asitli içecekler tüketmemeye çalışın. Çay, kahve ve alkol tüketimini de azaltın.
Maske nedeniyle terleyen yüzümüzde ter bezlerinin tıkanmasıyla ter bezi kistleri oluşabilir. Bu kistler bazı durumlarda halk arasında isilik denen milia kistleri şeklinde, bazen de şeffaf su kesecikleri gibi olabilmektedir.
Terleyen cildinizdeki gözeneklerin tıkanmaması için her gün 2 defa cildinize uygun temizleyici kullanın. Nemlenen maskenizi gün içerisinde mutlaka değiştirin. Terlediğinizde yüzünüzü yıkayın, yıkayamıyorsanız ıslak bir peçeteyle yüzünüzü silerek gözeneklerinizin terle kapanmasını önleyin. Yüzünüze birkaç dakika buz uygulamanız, şeffaf ter bezi kistlerinin tedavisinde önemlidir.
Yüzünüzde maske takılıyken burun kenarları ile erkeklerde sakal bölgesinde kaşıntı, pullanma ve kızarıklık artışı yaşanabiliyor. Halk arasında yağlı egzama (seboreik dermatit) denilen bu durumda mutlaka bir dematologa başvurarak ilaç veya destek ürünleri kullanmanızda fayda var.
Gün içerisinde yüzünüzü sık sık yıkayın. Yağlı egzamanın etkisini azaltmak için bir bardak suya bir çorba kaşığı bal ekleyip eritin. Sonra bu karışımı bir pamuk ile yüzünüzde tahriş olan yerlere uygulayın. Bunun yanında zink priton, selenyum sülfit ve ketokonazol içeren saç şampuanları ile sakal bölgenizi yıkayın. Tıraş öncesi veya sonrasında da alkollü solüsyonlar ve yağlı pomadlardan uzak durun.
Alerjik bir bünyeye sahipseniz maske kumaşından dolayı cildinizde kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklar ve pullanma olabilir.
Maske kumaşının cildinizle temasını önlemeniz gerekir. Bunun için de evde pamuklu kumaşla yapacağınız korumayı takıp sonra üzerine maskeyi takarsanız alerji risklerini ortadan kaldırmış olursunuz.
Maske taktığınız zaman yüzünüzde güneşi gören yerlerin rengi ile maskenin altında kalan yerlerin rengi değişik olacaktır. Maskenin dışındaki cildimiz bronzlaşırken, altındaki kısım ise beyaz kalır ve bu durum rahatsız edici olabilir.
Yüzün maske dışındaki yerlerine güneşten koruyucu kremler sürebilirsiniz. Böylece güneşin etkisine giren kısım bronzlaşmaz ve yüzde ton farklılıkları oluşmaz.
Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.
Tüy sarartma, estetik bir çözüm arayanlar için popüler bir yöntemdir.
DetaylarKolajen Aşısı Nedir? Kolajen aşısı, cilde yeniden elastikiyetini ve parlaklığını kazandırmak, kırışıklıkları gidermek için yapılan medikal bir uygulamadır.
Detaylar0 324 331 02 03 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin info@aysegulguney.com.tr Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00