Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk!

Corona virüs salgını nedeniyle maske takmanın zorunlu hale getirilmesi olası cilt hastalığı risklerini de beraberinde getirdi.

Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk!
Maske Kullanırken Ciltte Oluşabilecek 6 Risk! Border

Corona virüs salgını nedeniyle maske takmanın zorunlu hale getirilmesi olası cilt hastalığı risklerini de beraberinde getirdi. Mersin’de deri hastalıkları, deri tümörleri, alerjik deri hastalıkları ve kozmetik dermatoloji alanında hizmet veren Dermatoloji Uzmanı (Dermatolog) Uzm. Dr. Ayşegül Güney, maske nedeniyle oluşabilecek cilt problemlerini sıralayarak, öneriler ve uyarılarda bulundu. İşte maske nedeniyle karşılaşılabilecek sorunlar ve yapılması gerekenler…

Akne

Yaz mevsiminde maske ve sıcak havanın da etkisiyle yüzde oluşan terleme ve buna bağlı nem artışı, yağlanmada artış gibi sorunlar ciltteki gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Bu da komedon oluşumunu arttırarak akne (sivilce )oluşumunu tetikler.

Akneye Karşı Ne Yapmalı?

Nemlenen maskenizi her gün mutlaka değiştirin. Eve geldiğinizde yüzünüzü cildinize uygun temizleyici ile yıkayın. Haftada bir yapacağınız peeling ile cildinizdeki ölü deri hücrelerini ve gözenekleri temizleyerek sivilce oluşumunu önlemiş olursunuz.

Rozasea (Gül Hastalığı)

Maske nedeniyle yüzünüzde sıcaklık artar ve bu durum halk arasında ‘gül hastalığı’ olarak bilinen rozasea hastalığını tetikleyebilir. Bu hastalık durumunda yüzde yaygın kızarıklıklar, damarlanma artışı ve sivilcelenmeler oluşabilir.

Rozaseya Karşı Ne Yapmalı?

Mümkün olduğunca sıcak saatlerde dışarı çıkmayarak serin yerlerde zaman geçirin. Maske takmanın zorunlu olduğu ortamlara girmeyin. Acı baharatlı gıdalar ve asitli içecekler tüketmemeye çalışın. Çay, kahve ve alkol tüketimini de azaltın.

Kistler

Maske nedeniyle terleyen yüzümüzde ter bezlerinin tıkanmasıyla ter bezi kistleri oluşabilir. Bu kistler bazı durumlarda halk arasında isilik denen milia kistleri şeklinde, bazen de şeffaf su kesecikleri gibi olabilmektedir.

Kistlere Karşı Ne Yapmalı?

Terleyen cildinizdeki gözeneklerin tıkanmaması için her gün 2 defa cildinize uygun temizleyici kullanın. Nemlenen maskenizi gün içerisinde mutlaka değiştirin. Terlediğinizde yüzünüzü yıkayın, yıkayamıyorsanız ıslak bir peçeteyle yüzünüzü silerek gözeneklerinizin terle kapanmasını önleyin. Yüzünüze birkaç dakika buz uygulamanız, şeffaf ter bezi kistlerinin tedavisinde önemlidir. 

Yağlı Egzama

Yüzünüzde maske takılıyken burun kenarları ile erkeklerde sakal bölgesinde kaşıntı, pullanma ve kızarıklık artışı yaşanabiliyor. Halk arasında yağlı egzama (seboreik dermatit) denilen bu durumda mutlaka bir dematologa başvurarak ilaç veya destek ürünleri kullanmanızda fayda var.

Yağlı Egzamaya Karşı Ne Yapmalı?

Gün içerisinde yüzünüzü sık sık yıkayın. Yağlı egzamanın etkisini azaltmak için bir bardak suya bir çorba kaşığı bal ekleyip eritin. Sonra bu karışımı bir pamuk ile yüzünüzde tahriş olan yerlere uygulayın. Bunun yanında zink priton, selenyum sülfit ve ketokonazol içeren saç şampuanları ile sakal bölgenizi yıkayın. Tıraş öncesi veya sonrasında da alkollü solüsyonlar ve yağlı pomadlardan uzak durun.

Alerji

Alerjik bir bünyeye sahipseniz maske kumaşından dolayı cildinizde kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklar ve pullanma olabilir.

Alerjiye Karşı Ne Yapmalı?

Maske kumaşının cildinizle temasını önlemeniz gerekir. Bunun için de evde pamuklu kumaşla yapacağınız korumayı takıp sonra üzerine maskeyi takarsanız alerji risklerini ortadan kaldırmış olursunuz.

Ciltte Renk Değişimleri

Maske taktığınız zaman yüzünüzde güneşi gören yerlerin rengi ile maskenin altında kalan yerlerin rengi değişik olacaktır. Maskenin dışındaki cildimiz bronzlaşırken, altındaki kısım ise beyaz kalır ve bu durum rahatsız edici olabilir.

Ciltte Renk Değişimlerine Karşı Ne Yapmalı?

Yüzün maske dışındaki yerlerine güneşten koruyucu kremler sürebilirsiniz. Böylece güneşin etkisine giren kısım bronzlaşmaz ve yüzde ton farklılıkları oluşmaz.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Botoks Yaptırmaya Hangi Yaşta Başlamalıyım ?

Botoks Yaptırmaya Hangi Yaşta Başlamalıyım ?

Botoks, hem kadınların hem de erkeklerin kırışıklıkların oluşmasını engellemek veya kırışıkları gidermek için uyguladığı en etkili yöntemlerden biridir.

Detaylar
Aqua Shine Tedavisi

Aqua Shine Tedavisi

Yaşımızın ilerlemesi ve çevresel faktörler gibi bir çok nedene bağlı olarak cildimizde oluşturduğu mat bir görünüm ortaya çıkar.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.