Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Tırnak Bozuklukları Neden Oluşur? Tırnak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlıklı tırnaklar hep daha çekicidir. Onlar kişinin, alışkanlıklarını ve sağlığını iyi veya kötü yansıtırlar.

Tırnak Bozuklukları Neden Oluşur? Tırnak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak Bozuklukları Neden Oluşur? Tırnak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir? Border

Tırnak Neden Önemlidir?

Sağlıklı tırnaklar hep daha çekicidir. Onlar kişinin, alışkanlıklarını ve sağlığını iyi veya kötü yansıtırlar.Kadınlar erkeklere oranla tırnaklara nasıl bakılacağı hususunda daha fazla bilgilidirler ve tırnakları en uygun şekilde muhafaza etmek için, oldukça fazla zaman ve para harcarlar.

Kozmetik görünümlerinden başka, tırnaklar daha önemli fonksiyonlar da sunarlar. Nesneleri kullanırken, toplarken ve tutarken bize yardımcı olurlar, ayak ve el parmaklarının ince derisini muhafaza ederek desteklerler.

En önemlisi tırnaklar bizlerin genel sağlık durumunu en iyi şekilde yansıtırlar.

Tırnaklar el ve ayak parmak uçlarında bulunan deri hücreleri tarafından üretilir. Tırnakların keratinden oluşan bir yapıları vardır.Bu dayanıklı protein, sadece saçta ve deride bulunur. Tırnağın kendisi farklı tabakalardan oluşur.

Tırnak Tabakası Hangi Kısımlardan Oluşur?

Tırnak Tabakası Nerededir:El ve ayak parmakları üzerinde tırnağın görünen kısmıdır.

Tırnak Yatağı Nerededir:Tırnak tabakasının altındaki deri

Matrix(Tırnak kökü):Tırnağı üreten tabaka, büyük bir kısmı üst derinin altındadır.

Lunula (Aycık) Nedir:Matrix’in bir parçasıdır.Beyazımsı, tırnak tabakasının üst kısmında yarım ay şeklindedir. Genellikle başparmak üzerinde daha belirgindir.

Cuticle(Üst Deri):Tırnak tabakasının kenarlarını kaplayan ince bir deri dokusudur.

Tırnak Katları : Tırnağın iç ve yan kenarlarını destekleyen, çevreleyen deri katmanlarıdır.

Tırnaklar Nasıl Büyür?

Tırnaklar, saç gibi, matrixten büyür.Yaşlı hücreler büyüdükçe yerlerini yenileri alır. Bunlar sıkıştırılmış, yassılaştırılmış ve sertçe şekillendirilmiştir. Tırnakların günde ortalama büyümeleri 0,1 mm’dir. Bu oran, yaşa, yılın zamanına, aktivitelere bağlı olarak değişebilir. El tırnakları, ayak tırnaklarından daha hızlı büyür.Dominant el veya ayağın tırnakları diğerine göre daha hızlı büyür.Tırnaklar kışa nazaran yazın daha hızlı büyür. Kadınların tırnakları erkeklerinkinden daha hızlı büyür.Ancak hamilelik ve ileri yaş dönemlerinde farklılıklar olabilir. Tırnakların uzaması/büyümesi hastalıktan ve hormonal bozukluklardan da etkilenir.

Sık Görülen Tırnak Hastalıkları Nelerdir?

Tırnaklar yerleşimlerine bağlı olarak, yıpranmaya daha çok müsaittirler.Tırnak hastalıkları, tüm deri hastalıklarının %10 ‘unu oluşturur. Çoğumuz, ömür boyu en az bir defa parmaklarımızı kapıya sıkıştırmışızdır.Ayak tırnaklarımızda batma ya da dolamaya dayanmak zorunda kalmışızdır.Genellikle küçük tırnak yaralanmaları zamanında iyileşirler.Ancak ciddi yaralanmalar veya hastalıklarda, profesyonel tedavi gerekir.Bazı belirtiler tırnak hastalıklarına işaret edebilir.Tırnak etrafındaki derinin şişmesi ve sızlaması sonucunda tırnaklarda renk ve şekil değişiklikleri görülebilir.

Tırnakta beyaz çizgilenmelerin bulunması, girinti,çıkıntı ve çukurluklar bulunması söz konusu olabilir.Bunları mutlaka bir dermatolog değerlendirmelidir.

Beyaz Lekeler

Tırnak üzerindeki beyaz noktalar çok görülür ve nükseder. Bunlar küçük, yarım dairesel noktalardır. Tırnak tabanındaki (matrix)tırnak hücrelerinin üretildiği yerlerde oluşan darbelerden sonra gelişir.Özellikleri yoktur.Tedavi edilmeleri gerekmez.Zamanla yok olurlar. Bazen ayak tırnaklarında uygunsuz ayakkabılardan ve atletik aktivitelerden dolayı darbeler görülebilir.

Kanamalar

Tırnak yatağındaki kılcal damarların darbe sonucu kanaması halinde ince diklemesine kıymık şeklinde kanama odakları oluşabilir.Bu tip kanamalar ilaç ve bazı hastalıklara bağlı olarak da oluşabilir. 

Tırnak Batması

Deri içine doğru büyüyen ayak tırnakları genel bir tırnak sorunudur. Ayak başparmak tırnaklarında daha sık görülür. Uygunsuz tırnak kesimi, dar ve kalitesiz ayakkabılarda; tırnak köşesinin derinin içine doğru kıvrılmasına neden olabilir. Tırnağın uzaması, ağrılı ve sızılı olabilir.Bazen de enfeksiyona kadar ilerleyebilir. Böyle durumlarda tedaviye başvurulmalıdır.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları bütün tırnak hastalıklarının yaklaşık olarak % 50’sini oluşturur. Tedavisi zor olabilir. Ayak tırnaklarında, el tırnaklarından daha çok görülür. Bu rahatsızlık, tırnak kökünün tırnak yatağından ayrılmasına sebep olur. Beyaz, yeşil, sarı veya siyah renkte aşırı tırnak büyümeleri görülebilir ve tırnak yatağında da renk kaybı oluşur. Tırnak üstü veya tırnağın altındaki deri etkilenebilir. Ayak başparmak tırnakları mantar enfeksiyonlarından kolay etkilenirler. Çünkü rutubet ve ısıya dada fazla maruz kalırlar.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Tırnak çevresinde kırmızılık, şişlik ve ağrı bakteriyal enfeksiyonu gösterir. En genel sebep tırnaktaki travmadır. Suyla ve kimyasal maddelerle temasta tırnak çevresindeki derinin yapısını bozabilir.Halk arasında dolama diye bilinir.

Tümör (Siğiller)

Tümör ve siğiller tırnağın herhangi bir bölümünde bulunabilir. Bunlar tırnak tabakasının şeklini değiştirebilir. Tümör veya siğilin büyümesi sebebiyle tırnak yapısı bozulabilir. Tırnak tümörleri kanser ve kanser olmayan şeklinde sınıflandırılır. En genel kanser olmayan tümörler siğillerdir.Bunlar deri etrafını veya tırnak altını etkileyen virüs enfeksiyonlarıdır. Çok ağrılıdır. Bazen ayak parmağı veya el parmağının kullanımı kısıtlayacak kadar ilerleyebilirler. Tedavisi çok kolaydır. Eğer siğil veya tümör tırnak katının içine yayılırsa veya tırnak tabakasının kendi içine yerleşirse onu tedavi etmek için cerrahi müdahele gerekir.

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı kırmızı bir leke üzerinde pul pul kepeklerle karakterize bir kronik deri hastalığıdır. Sedefli insanların %10-50’sinde, sedef romatizmasi olanların ise %80’inde tırnak problemleri görülür. Belirtileri: tırnakta yüksük benzeri çöküntüler, dalgalanma , renk değişiklikleri, kıymık şeklinde kanama ve tırnağın soyulmasıdır. Sedefli tırnağın belirtileri el tırnakları üzerinde daha dikkat çekicidir.

Alışkanlık/Tikler

Tırnak yeme özellikle küçük yaştaki çocuklar arasında genel bir problemdir. Alışkanlık yaşın büyümesiyle tipikleşebilir. Yetişkinlerde ve biraz yaşça büyük çocuklarda can sıkıntısındandır. Tırnak yeme sadece tırnakların görünümünü bozmaz. Enfeksiyonel organizmaları parmaklardan ağıza çok yönlü taşımanın en iyi yoludur. Tırnak yeme alışkanlığı parmakların etrafındaki deriye zarar verebilir. Enfeksiyonun tırnak içine, altına içeri girip yayılmasına yol açabilir. Tırnak cilalarının ve tırnak sıvılarının uygulanmasıyla tedavi mümkündür. Bir dermatolog eğer gerekirse, başka tedaviler de tavsiye edebilir.Tırnak hastalıkları bizim nesneleri tutma becerilerimizi etkileyebilir. Yürüme tarzımızı, dokunma duyumuz vb.

Genel olarak tırnak hastalıkları terapiye çok yavaş cevap verir. Bunun sebebi tırnakların yavaş büyümesi ve ilaçların yavaş emilimidir. Tedaviler genel olarak cerrahi ve cerrahi olmayan olarak tanımlanır. Cerrahi tedaviler tümörlerin alınması veya anormal yapıyı düzeltmek için, cerrahi olmayan tedaviler ise dıştan kullanılan veya ağızdan alınan ilaçlar için kullanılır.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Tırnak Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları

Tırnaklar derimizin uzantısı olarak genel sağlığımızı yansıttığı gibi sağlıklı görünümü kozmetik açıdan da önem arz eder. Tırnakların kozmetik görüntüleri dışında önemli fonksiyonları da vardır.

Detaylar
Yaşınıza Özel Cilt Bakım Önerileri

Yaşınıza Özel Cilt Bakım Önerileri

Vücudumuzun en büyük organı cildimizdir. Çevresel faktörlerden beslenmemize, yaşam biçiminden yaşlanmaya kadar çok sayıda etken cilt sağlığını etkiler.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.