Aysegul Güney Whatsapp
Online Randevu

Yara İzi Neden Olur? Tamamen İyileşmesi Mümkün Mü?

Kişinin hayatı boyunca karşılaştığı fiziksel travmalar, geçirilen çeşitli kazalar, ameliyatlar, çeşitli hastalıklar, yanıklar, bazı dermal enfeksiyonlar vücutta yara izi oluşumunun temel nedenleri arasında yer almaktadır.

Yara İzi Neden Olur? Tamamen İyileşmesi Mümkün Mü?
Yara İzi Neden Olur? Tamamen İyileşmesi Mümkün Mü? Border

Yara İzi Neden Olur?

Kişinin hayatı boyunca karşılaştığı fiziksel travmalar, geçirilen çeşitli kazalar, ameliyatlar, çeşitli hastalıklar, yanıklar, bazı dermal enfeksiyonlar vücutta yara izi oluşumunun temel nedenleri arasında yer almaktadır. Derinin üst tabakasında oluşan bu yaraların ortaya çıkış sebebi, cildin alt katmanlarını etkileyen hasar ve travmalar neticesinde meydana gelmektedir. Oluşan bu yara izleri hiçbir zaman normal vücut dokusu şeklinde onarılmazlar. Ciltteki yaralar, vücut tarafından oluşturulmuş olan ve asıl dokudan farklı olan, fibröz doku olarak isimlendirilen özel bir onarım dokusu bir diğer adıyla "skar dokusu" ile iyileşmektedir.

Yaranın şekli (düz ya da dairesel oluşu, dik ya da eğimli oluşu, boyu ve derinliği), vücutta bulunduğu yer ve izin yönü, derinin rengi ve kalınlığı, kişinin yaşı, genetik faktörler gibi birçok değişken izin görünümünü etkileyebilir. Yaralanma veya kesik sonucu cilt bütünlüğü bozulduğunda, vücudun tamir mekanizmaları devreye girer ve bol miktarda tamir hücresi ve bu hücrelerin ürettiği bağ dokusu (kollajen) ile yara kapatılır.

 

Yara İzlerinin Yok Edilmesi Mümkün Mü?

Hiçbir iz tümüyle yok edilemez. Erken önlemler ve tedaviler ile büyük oranda belirginliği azaltılabilir. Yara izi tedavisi yara izinin oluşma süresine göre değişmekle beraber çok farklı şekillerde yara izi tedavileri bulunmaktadır. Bir yara izinin son halini alması için en az 1 yıl geçmelidir. Bu 1 yıl içinde erken dönemde yara izi özel kremler ile veya bazı silikon tabakalar ile daha az belirgin hale getirilebilir. İyileşmeyi hızlandırıcı uygulamalar yapılabilir. 1 yıl sonra hala yara izi belirgin ise karbondioksit lazer, peeling (asidik maddeler ile cilt soyma işlemi), tekrar yara izinin cerrahi olarak çıkarılması, PRP tedavisi, Plexr uygulamaları, İğneli radyofrekans, kök hücre enjeksiyonları, çukurlaşmış alanlarda kollajen enjeksiyonları, son dönemde kullanıma giren enjekte edilen hyaluronidaz-lipaz-kollejenaz karışımları ile kayda değer düzelmeler sağlanabilmektedir. En uygun tedaviye doktorunuz karar verecektir.

DİĞER BLOG YAZILARI

Güncel haber ve içerikleri bizimle takip edebilirsiniz.

Dudak Dolgusu Nedir? Kimlere Uygulanabilir?

Dudak Dolgusu Nedir? Kimlere Uygulanabilir?

Dudak Dolgusu; dudakların dolgunlaşması, hacim kazanması ve daha estetik bir görünüme kavuşması için yapılan uygulamadır.

Detaylar
Yaşlanmayı Saklayamadığınız Bu İki Bölgeye Dikkat!

Yaşlanmayı Saklayamadığınız Bu İki Bölgeye Dikkat!

Yaşın ilerlemesi ve çevresel faktörler nedeniyle cildimiz her geçen gün yaşlanır ve bunun sonucunda sarkma ve kırışıklıklar oluşur.

Detaylar

BİZE ULAŞIN

0 324 331 02 03 Uzm. Dr. Ayşegül Güney Whatsapp 0 553 111 85 03 Güvenevler Mahallesi 1919 Sokak Medikal Plaza No: 3 Kat: 2 Yenişehir/Mersin [email protected] Yol Tarifi Al Çalışma Saatleri Hafta İçi 09:00-18:00 Cumartesi 09:00-16:00

BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN

İLETİŞİM FORMU

Adınız
Soyadınız
e-posta adresiniz
telefon numaranız
MESAJINIZ

Mersin Uzman Doktor Ayşegül Güney Dermatoloji Muayenehanesi

Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.